Pentru că sunt fragili, copiii se confruntă cu o mulțime de afecțiuni în primii ani de viață. Infecțiile tractului urinar sunt frecvente, până la 8% dintre fete și 2% dintre băieți confruntându-se cu o astfel de infecție până la vârsta de 5 ani. Pentru că simptomele pot fi greu de observat la copii și pentru că netratate, infecțiile urinare pot duce la complicații, află tot ce trebuie să știi despre prevenție și tratament. Cu tratamentul potrivit, copilul tău ar trebui să înceapă să se simtă mai bine în doar câteva zile.
Cum apare o infecție urinară la copii?
Infecția urinară este rezultatul pătrunderii unei bacterii în tractul urinar și înmulțirea ei ulterioară. Microbii pot provoca infecții oriunde în tractul urinar, care este alcătuit din:
- Rinichi, care filtrează deșeurile și apa suplimentară din sânge pentru a produce urină
- Uretere, care trimit urina din rinichi în vezică
- Vezică, care stochează urina
- Uretra, care golește urina din vezica urinară
Infecțiile la nivelul tractului superior sunt mai periculoase, însă infecțiile la nivelul tractului inferior sunt mai frecvente. Dar indiferent de natura lor, dacă sunt netratate, pot duce la complicații. În plus, fetele sunt mai predispuse la infecții urinare decât băieții, deoarece uretra lor este mai scurtă și bacteriile din anus pot pătrunde mai ușor în vagin și uretră.
Semnele și simptomele unei infecții urinare la copii
Simptomele infecției urinare la copii includ durere la urinat, miros neplăcut al urinei, nevoia urgentă de a merge la toaletă, febră, greață sau vărsături, diaree. Totuși, în vreme ce simptomele sunt clare la copiii mai mari, în cazul copiilor mici poate fi nevoie de mai mult efort din partea părinților pentru a afla ce nu este în regulă. Sugarii pot avea simptome mai generale, cum ar fi agitația, interesul redus pentru alimente sau febra. În cazul în care părinții își doresc să afle cu exactitate dacă simptomele neplăcute sunt provocate de o infecție urinară, o vizită la medicul pediatru și prelevarea unei probe de urină pot ajuta la aflarea unui diagnostic cât mai exact.
Tratament pentru infecție urinară la copii
În general, tratamentul prescris pentru o infecție urinară la copii constă în antibiotice. Tratamentul durează între 7 și 10 zile și după finalizarea lui, medicul poate efectua un alt test de urină pentru a se asigura că infecția a fost eliminată. Este important ca micuțul pacient să urmeze întregul plan de tratament și să ia toate medicamentele, chiar dacă începe să se simtă mai bine. Întreruperea tratamentului poate face ca bacteriile să devină rezistente la antibiotice și să provoace o altă infecție. De asemenea, este bine de știut că antibioticele ucid bacteriile infecției urinare, dar odată cu acestea, și bacteriile benefice de la nivelul florei intestinale. Părintele trebuie să se asigure că alimentația copilului este diversă și bogată în nutrienți atât pe parcursul tratamentului, cât și în viața de zi cu zi.
Pentru potențarea efectului, tratamentul antibiotic prescris de medicul pediatru poate fi completat de Urinal sirop. Urinal sirop este o formulă specială pentru copiii cu infecții de tract urinar, potrivită atât copiilor peste 1 an, cât și adolescenților. Datorită concentratului uscat din suc de merișor, Urinal sirop oferă protecție naturală pentru sănătatea tractului urinar:
- Ajută la eliminarea bacteriilor patogene din tractul urinar
- Ajută la intensificarea dezvoltării microflorei
- Împiedică aderarea bacteriilor, precum E. coli, de pereții uretrei și a vezicii urinare
- Previne recurența infecțiilor urinare
Prevenție pentru o viitoare infecție urinară la copii
Alimentația și igiena sunt factori-cheie în prevenția infecțiilor urinare, dar și a afecțiunilor în general. Câteva practici concrete care ajută la prevenirea infecțiilor urinare includ:
- Schimbarea frecventă a scutecelor bebelușului pentru a preveni dezvoltarea bacteriilor
- Educarea copilului să se spele pe mâini înainte și după a folosi toaleta. În cazul fetelor, este indicată ștergerea din față în spate. Acest lucru ajută la prevenirea pătrunderii bacteriilor din materiile fecale în vagin și tractul urinar
- Încurajarea copilului să meargă la baie de îndată ce simte nevoia
- Obișnuirea copilului să facă duș în loc de băi lungi cu săpunuri și produse parfumate. De asemenea, lenjeria de corp indicată este cea din bumbac, pentru că cea din fibre sintetice nu permite pielii să respire și predispune la dezvoltarea bacteriilor
- Încurajarea copilului să bea multă apă, pentru că ajută la eliminarea bacteriilor din tractul urinar. De asemenea, hidratarea corespunzătoare previne constipația, care poate crea blocaje în tractul urinar și permite bacteriilor să se dezvolte.